Zakelijk fietsen voor een paar euro per maand.

“Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Bovendien verminderen de files als meer mensen op de fiets gaan. Toch kiezen veel mensen voor de auto, als ze naar het werk gaan. Daarom wil de overheid Nederland nog fietsvriendelijker maken.”  Aldus de website van de Rijksoverheid

Voordelen
De voordelen van fietsen ten opzichten van de auto zijn:

  1. Fietsen is goed voor de gezondheid.
  2. Minder files als men op de fiets naar het werk gaat.
  3. Omdat fietsers geen afvalstoffen uitstoten, dragen zijn bij aan een beter milieu.

Leasefiets
Om het fietsen in het algemeen aan te moedigen en meer forenzen op de fiets te krijgen heeft de overheid een nieuwe fiscale regeling voor de leasefiets.

Wanneer je de leaseauto of -fiets zakelijk en privé gebruikt moet je in principe een kilometer administratie erop na houden. Voor de auto is dat niet nodig omdat de Belastingdienst een vast percentage van de cataloguswaarde bij het salaris optelt en daarover belasting heft.

Bijtelling fiets
Per januari 2020 gaat dat ook gelden voor de leasefiets. Voor een fiets wordt dat 7% van de waarde. Een doorsnee fiets van de zaak kost de gebruiker daardoor maar een paar euro per maand.

„Door de fiets fiscaal aantrekkelijker te maken worden niet alleen de verkopen van (elektrische) fietsen gestimuleerd, maar leidt er vooral toe dat het gebruik van de fiets, zowel voor woon-werk als privé, toeneemt. Dat heeft een gunstig effect op de filedruk, levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de klimaat en luchtvervuilingsproblematiek en heeft een positief effect op de volksgezondheid”, aldus de partijen. Bron: Telegraaf