Goed nieuws voor de Beter op weg deelnemers die vanuit Uitgeest naar de Waarderpolder reizen, met het openbaar vervoer. Gemeenten, de provincie Noord-Holland, ProRail en de NS gaan gezamenlijk aan de slag met stationsomgevingen langs de Kennemerlijn, de spoorlijn tussen Uitgeest en Haarlem. Geïnvesteerd wordt in nieuwe woningen en meer winkels, horeca en voorzieningen rondom de stations, meer fietsenstallingen, betere Park&Ride faciliteiten, heldere bewegwijzering en goede verbindingen naar woonwijken en natuurgebieden.

De colleges van de gemeenten en de provincie zijn akkoord gegaan met de aanpak van de OV-knooppunten in de noorwest-hoek van de Metropoolregio Amsterdam. Ze geven daarmee het startsignaal voor de uitvoering van de gezamenlijke strategie en concrete maatregelen per stationsomgeving.

Gezamenlijk proces

De plannen zijn het resultaat van een gezamenlijk proces met bijna 200 lokale en regionale partijen en bewonersgroepen. Onder hen ondernemers, projectontwikkelaars, onderwijs- en zorginstellingen, natuurorganisaties, recreatieve en culturele instellingen. Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, is blij met het concrete resultaat. “We gaan nu samen aan de slag om er voor te zorgen dat nieuwe woningen, voorzieningen en bedrijven vooral terechtkomen in aantrekkelijke en goed bereikbare stationsomgevingen. Daar draagt de provincie graag haar steentje aan bij.”

Comfortabel

Provincie, gemeenten, ProRail en NS willen aantrekkelijke en levendige stationsomgevingen die bovendien goed bereikbaar zijn. “Stations moeten liefst naadloos aansluiten op hun omgeving. En prettig zijn om te verblijven”, stelt Kees Rutten, regiodirecteur ProRail. “Komen mensen met de auto of de fiets? Is er voldoende ruimte om prettig te wachten? Is het station goed toegankelijk? ProRail wil de reizigers op weg naar hun bestemming zo comfortabel mogelijk over het station leiden.”

Aantrekkelijke woonlocatie

Wethouder Tim de Rudder van Beverwijk sluit zich bij zijn woorden aan. Hij wijst erop dat er de omgeving van Station Beverwijk bijvoorbeeld volop kansen biedt voor woningbouw. “De combinatie van een OV-knooppunt, IJmondiale fietsroutes en faciliteiten als de bioscoop, het ziekenhuis en het stadscentrum op loopafstand maakt het stationsgebied een zeer aantrekkelijke locatie om te wonen.”

Toegangspoort naar natuur

Het gebied langs de Kennemerlijn kent een grote verscheidenheid aan natuurgebieden die gemakkelijk per trein te bereiken zijn, zoals het strand- en duingebied, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de Stelling van Amsterdam en de recreatiegebieden Spaarnwoude en het Uitgeestermeer. Een aantal stationsgebieden langs de spoorlijn zal daarom worden ingericht als toegangspoort naar de natuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor Santpoort Noord.

Rapport

De strategie voor de Kennemelijn en de concrete maatregelen per stationsgebied zijn te vinden in het rapport ‘Corridordialoog Kennemerlijn, strategie voor de OV-knooppunten aan de Kennemerlijn’ (download, pdf, 14,1 MB)

Bron: Metropoolregio Amsterdam

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/