Personenauto’s reden in 2016 veel meer kilometers dan in 2015. In totaal werd er 118,5 miljard kilometer gereden, 2,2% meer dan een jaar eerder. Het is de grootste groei in deze eeuw, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de verkeersprestaties.

De groei van het aantal personenautokilometers in 2016 wordt voor een deel veroorzaakt doordat er meer auto’s waren (1,3 procent). Daarnaast zijn met personenauto’s gemiddeld meer kilometers afgelegd (1,0 procent).

Hoogste aantal kilometers ooit

Nog nooit is het aantal personenautokilometers zo groot geweest als in 2016.  Dat komt vooral door de toename van het aantal personenauto’s. Er rijden nu 1 miljoen Nederlandse personenauto’s meer rond dan tien jaar geleden. Het aantal auto’s van bedrijven lag in 2016 lager dan een jaar eerder, maar per voertuig werd er meer gereden.

Meer personenauto’s  bedrijven

Het wagenpark van bedrijven steeg juist in 2015 met bijna 6 procent. De oorzaak hiervan was een verandering in de belastingwetgeving met ingang van 1 januari 2016.  Veel bedrijven kochten daardoor voor het einde van 2015 nog een nieuwe personenauto. Deze auto’s reden pas vanaf 2016 konden het hele jaar en dit heeft mede bijgedragen aan de stijging van het gemiddeld aantal gereden autokilometers in dat jaar.

Ook particulieren rijden meer

Bijna 80 procent van alle personenautokilometers wordt afgelegd door particuliere voertuigen. Zij reden samen ruim 93 miljard kilometer in 2016. Dat is 1,5 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal personenauto’s nam met vrijwel hetzelfde percentage toe.

Mijd de spits

De effecten van al die auto’s zien we op de wegen: files. Doe daarom mu mee met Beter op weg, ook als je blijft autorijden! Mijd voortaan de spits door carpoolen, thuiswerken of buiten de spits rijden en meld je aan.

Bron: Verkeersnet.nl 

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/