Muziek luisteren of bellen tijdens het fietsen zorgt niet voor meer ongelukken onder jongeren. Dat concluderen de SWOV, TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam in een onderzoek ruim 2200 fietsers. Toch maken de onderzoekers zich ongerust.

Volgens de onderzoekers horen fietsers wel belangrijke verkeersgeluiden slechter tijdens het bellen of muziek luisteren. Maar zij compenseren dat door tegelijk ook iets meer op te letten.

Ongerust

Zonder compensatiegedrag en of zonder veilige fietspaden is muziek luisteren en of bellen tijdens het fietsen behoorlijk risicovol, zeggen de onderzoekers. Ook de komst van steeds stillere auto’s geeft extra gevaren.

Drie thema’s

De resultaten komen uit een internetenquête onder 2249 fietsers. Die zijn in drie groepen verdeeld: 16 tot 18 jaar, 30 tot 40 en 65 tot 75 jaar. Deze groepen kregen vervolgens vragen over drie thema’s: het horen van verkeersgeluiden, compensatiegedrag en de invloed van telefoongebruik. Onlangs concludeerde VeiligheidNL ook al dat bellen en Whatsappen amper bijdraagt aan ernstige ongelukken.

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/