In Hardenberg worden fietsers sinds deze week met Intelligent Transportsystem-Techniek de veiligste kant opgestuurd. Rijdt er zwaar verkeer op de ene weg, dan slaat het systeem aan en leiden oplichtende displays, bebording en LED-lampen in het wegdek fietsers naar een veiligere route. De gemeente is naar eigen zeggen de eerste die ITS-techniek op deze manier inzet.

Landbouw- en vrachtverkeer

In Hardenberg rijdt regelmatig groot landbouw- en vrachtverkeer. Een deel van de weg heeft een smal wegprofiel, waardoor dit volgens de gemeente kan leiden tot een onveilig gevoel en verkeersonveilige situaties. De ITS-techniek moet het gedrag van fietsers beïnvloeden zodat zij kiezen voor een veiligere fietsroute: een nabijgelegen fietsstraat die is aangelegd als veiligere route voor scholieren.

ROV Oost-Nederland

De toepassing is ontwikkeld door ROV Oost-Nederland, samen met de gemeente Hardenberg, aannemer Sysconnect en adviesbureau Keypoint. Ook inwoners en organisaties in de gemeente Hardenberg, zoals scholen en ondernemers in de transportbranche, zijn bij het project betrokken.

 

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/