In de spotlight: Bakker van Vessem

Het is grauw en koud wanneer ik op dinsdagochtend over bedrijventerrein de Waarderpolder naar Bakker van Vessem loop. Ik moet even zoeken, want de zaak ligt niet op de plek waar je een bakkerij zou verwachten, maar zodra ik met mijn verkleumde handen de deur open duw voel ik me welkom. De geur van speculaas, koffie en vers stokbrood vullen de sfeervol verlichte ‘Ont Moeting’.

Thea van de bakkerij, en JP die zijn brood ophaalt

Ik heb hier afgesproken met JP, werknemer van MSD en sinds anderhalf jaar fanatieke fietser bij Beter op weg.  De deur zwaait open en er komt vriendelijk lachende mande zaak binnen. Hij stapt op me af, en terwijl hij me de hand schud zet hij met zijn andere hand zijn pet af. ‘Jeetje, wat een guur weer!’ We gaan aan één van de lange houten tafels zitten.

De Zuid-Afrikaanse JP (afkorting van Jéan-Pierre) vertelt dat hij vijf dagen per week vanaf Haarlem Noord op de fiets naar zijn werk stapt. Een ritje van zo’n 6 kilometer. En tijdens dat ritje komt hij langs de bakkerij. 

 

Ont moeten

Sinds hij Van Vessem ontdekte haalt hij hier twee broden per week op. En dat is te begrijpen, verser brood dan dit is bijna niet te krijgen. Bij ‘Ont Moeting’ (de locatie van Van Vessem op de Waarderpolder) is de bakkerij namelijk gevestigd. Hier vandaan worden alle producten vers gebakken en verdeeld over de winkels. Ook is dit de plek waar mensen even gezellig bij elkaar kunnen komen om te ‘ont-moeten’. Even een koffiepauze houden, lunchen, of vergaderen. 

JP kiest er voor om zijn proefbroden mee naar huis te nemen. Na een aantal verschillende soorten te hebben geprobeerd hebben hij en zijn dochter inmiddels een favoriet. Het is echter lunchpauze, dus de broden gaan eerst nog even mee naar MSD. “Daar maak ik een hoop collega’s jaloers, als ik met mijn verse broden door het kantoor loop. Maar er fietsen een hoop mensen bij MSD. Er zijn er meer die sparen voor brood.”
Rochelle van de bakkerij beaamt dat; “Er komen een flink aantal vaste fietsers meerdere keren per maand om een proefbrood te halen. Dit is 'snel' bij elkaar te fietsen. En wie eet er nu geen boterhammen? Ook hebben we regelmatig mensen die komen lunchen. Die maken er na al dat harde fietsen echt even een uitje van!” 

Begin bij jezelf

JP is, net als veel andere fanatieke fietsers, blij dat Van Vessem partner is Van Beter op weg. En dat is ook de reden dat ze mee doen. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Fietsen is een makkelijk begin en dat mag best aangemoedigd worden. Wij kunnen dat doen, door te belonen met lekker én duurzaam brood. Dat laatste staat namelijk hoog in het vaandel bij ons. Bakker Jos is altijd op zoek naar betere en duurzamere manieren. Zo is onze bakkerij vanaf 2020 helemaal Co2 neutraal. En zelf komen we bijna allemaal ook op de fiets. Sommigen zelfs helemaal vanuit Voorhout”, aldus Rochelle.

JP moet terug naar zijn werk, en met zijn bij elkaar gespaarde broden stapt hij de kou weer in. Ik geniet nog even van mijn thee en werp een blik op de lunchkaart. Die doet me meteen besluiten waar ik die middag door de gure wind naar huis, mijn punten voor bij elkaar fiets. 


Rochelle:
"Van Vessem is de bakker op de hoek. Wij zijn graag betrokken bij de buurt. 
Mensen komen niet alleen voor een lekker brood bij ons maar ook voor een gezellig praatje."

Nieuwsgierig geworden?
De punten die bij elkaar gefietst zijn kan je makkelijk inleveren bij Bakker van Vessem voor een proefbrood of lunch. Hierdoor kan je verschillende broden uitproberen en wie weet vind je wel een nieuwe favoriet!

Met dank aan JP Skinner, Rochelle, Thea en bakker Jos