fietsen in de zon

Hoe gebruik jij je telefoon op de fiets?

Binnenkort wordt er gestemd in het Parlement over het wetsvoorstel omtrent ‘het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het fietsen’. Als deze wet wordt aangenomen en de politie ziet dat je een mobieltje vasthoudt tijdens het fietsen, dan kan je een boete van € 95 krijgen. Deze wet wordt mogelijk van kracht op 1 juli 2019.

Daarom geven wij je alvast wat tips hoe je wel veilig kunt fietsen.

1) Heb je een telefoontje af te handelen tijdens het fietsen? Gebruik dan een headset met bluetooth. Dan zit er geen kabel in de weg. Maar laat je niet afleiden door het gesprek. Het verkeer heeft jouw aandacht nodig.
2) Ben jij iemand die graag naar muziek luistert tijdens het fietsen? Ook hier geldt, gebruik een bluetooth headset. Let er wel op dat je de muziek niet te hard zet. Je wilt immers de omgevingsgeluiden zoals sirenes kunnen horen.
3) Gebruik je de telefoon als navigatie? De veiligste manier is om dit te beluisteren via een bluetooth headset terwijl de telefoon in je binnenzak of tas zit. Wil je persé de route op je scherm bekijken, gebruik dan een smartphonehouder op je stuur. Dat is vele malen veiliger dan in je hand.
4) Gebruik hem niet en berg je mobiel op in je tas of binnenzak. Concentreer je op het verkeer of geniet van de omgeving. Het is ook wel eens lekker om niet ‘altijd maar’ bereikbaar te zijn. Word je toch door de telefoon afgeleid? Er zijn genoeg appjes om alle pushberichten tijdens het verkeer te dimmen.

Rij veilig.
Dus wil jij veilig rijden en geld besparen? Houd je telefoon dan niet in je handen tijdens het fietsen, er zijn genoeg andere opties. Je kan natuurlijk ook even afstappen, je telefoontje afhandelen en weer doorfietsen. Rij veilig iedereen!