Na een periode van 4 maanden is op 20 december 2019 het e-bike probeerproject afgesloten. In totaal hebben in die periode ruim 90 werknemers van 6 verschillende bedrijven in de Waarderpolder kennis gemaakt met een e-bike of speedpedelec. Doel van het project was niet iedereen direct aan de e-bike te krijgen, maar mensen laten ervaren of een e-bike voor woon-werkverkeer iets voor hen is.

Hoe was het?

Wij vroegen oud-deelnemers Fulco en Adelyne hoe zij het project ervaren hebben.

Fulco, jij leende een speed pedelec. Hoe was dat?
“Ik vond het heerlijk om de gelegenheid te krijgen om de speed pedelec uit te proberen. Ik wilde al een lange tijd eens op de fiets naar mijn werk, maar op een normale fiets vond ik 25 kilomoter heen en terug iets te veel van het goede.” 

Adelyne, die een normale e-bike leende is ook erg enthousiast; “Met de fiets naar het werk, van Heemstede naar Haarlem rijd ik ongeveer 18 kilometer per dag, door weer en wind. Heel fijn om met een e-bike naar kantoor te gaan – het is immers toch bijna 9 km enkele reis. Ik heb er ontzettend van genoten.

Dat klinkt alsof het goed bevallen is. Zouden jullie interesse hebben in het leasen van een e-bike?
“Ja”, antwoord Fulco. “Dat zou ik wel graag willen. Wat mij tegenhoudt is het feit dat ik dan mijn reiskostenvergoeding kwijt raak en ik dan iedere dag moet fietsen in plaats hiervoor te kiezen.”  
Ook Adelyne zou graag haar trouwe stalen ros vervangen voor een e-bike, maar dan liever door hem zelf aan te schaffen. “Ik heb een ouderwetse instelling wat leasen betreft en hou er van zaken in bezit te hebben. Voor een e-bike zou ik het wellicht overwegen, op het moment dat verzekering en het onderhoud ook in het leaseplan zitten. Maar aangezien er nog geen fiets-plan is via mijn werkgever ben ik nu toch aan het kijken om zelf een e-bike aan te schaffen.”

Wellicht via de webshop? Daar staat sinds kort een mooie korting op de aanschaf van een e-bike in. Of zijn de bij elkaar gespaarde punten al aan iets anders uitgegeven?
“Sparen gaat snel bij, dus ik kan regelmatig wat uitzoeken in de webshop”, antwoord Adelyne. “Tot nu toe heb ik bijvoorbeeld een proefbrood en een lunch bij Van Vessem genomen, het goede doel gesteund en lekker geborreld bij Jopen Proeflokaal.” 
Fulco heeft wel even rondgekeken in de webshop, maar zijn punten nog niet verzilverd: “Ik vind het wat omslachtig, maar ik bekijk het binnenkort wel weer eens.” 

En zijn er nog minpunten te ontdekken? Dat wel volgens Adelyne, die graag wat harder had gereden; “Ja. Ik vind het jammer dat er een grens op zit van 25km p/u op zit want soms wil je net dat stoplicht halen. Op mijn normale stalen ros trap ik dan even hard door en red ik het, dus als je op een e-bike plotseling wordt geblokt boven de 25 kilometer per uur is dat niet zo leuk.”

Interesse?

Al met al kijken we terug op een geslaagd project. Mede daarom is het project voortgezet in 2020.
Heeft u belangstelling om mee te doen, en met uw bedrijf een maand lang e-bikes en speed pedelecs uit te proberen? Neem dan gerust contact op met Teus van Grootveld via vangrootveld@beteropweg.com