We horen ze vaak: smoezen om niet naar het werk te fietsen! Sommige snappen we wel (een beetje). Maar die smoes over dat het zoveel regent in Nederland, die is gewoon niet waar! Gerard Poels uit Grave houdt het al ruim 8 jaar bij. En net als het KNMI komt hij tot de conclusie dat het bijna nooit regent.

Bijna altijd droog

Poels rijdt 4 dagen per week naar zijn werk, 17 kilometer heen en weer terug. Sinds 2 september 2008 houdt hij bij hoe vaak hij nat wordt tijdens die ritten naar en van zijn werk. Van de in totaal 2856 ritten kwam hij 2575 ritten droog over (90,2%). Bij maar 281 ritten – in meer dan 8 jaar! – werd hij een beetje of heel erg nat (9,8%). Bijna nooit dus!

Ontkrachten

Op zijn website hetregentbijnanooit.nl legt hij uit waarom hij die smoes wilde ontkrachten: “Fietsen is beter voor je gezondheid, voor het klimaat, en je bespaart nog geld ook. Daarnaast is het goed dat kinderen het goede voorbeeld zien. Als ze altijd met de auto gaan (naar school, ook al is dat maar 900 meter) dan gaan ze dat later zelf ook doen… Stom dus!”

KNMI

Het leuke van de statistieken van Poels is dat zijn praktijkervaring heel dicht in de buurt komt van de langdurige onderzoeken van bijvoorbeeld het KNMI op het gebied van neerslagkans binnen Nederland. De uitslagen op hetregentbijnanooit.nl blijken vaak net iets negatiever dan bij het KNMI. Als je het heel precies wil weten kun je bijvoorbeeld hier kijken .

Nat is nat

Hoe gaat Poels te werk? “Ik ga al jaren altijd op de fiets naar het werk. Ik ben de laatste 7 jaar 8 keer met de auto geweest, onder andere om een voorspelde sneeuwstorm te ontlopen en om wat zaken te vervoeren die echt niet achter op de fiets kunnen. Ik moet op een vaste tijd op mijn werk zijn en mijn gezin verwacht mij ook op een vaste tijd weer thuis. Een natte rit is elke rit waarbij ik nat wordt. Dus ook een rit met een buitje van een paar minuten wordt in het overzicht als nat aangegeven. Daaruit kun je dus eigenlijk concluderen dat  het nóg minder regent dan uit het overzicht blijkt!”

Wat houdt je nog tegen om te fietsen naar je werk?

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/