Van de fietsende Haarlemmers voelt in totaal 25 procent zich onveilig bij een ritje door de stad. De ANWB wil dat de gemeente daar iets aan doet.

“Verkeersveiligheid is in de vergetelheid geraakt. We merken onvoldoende urgentie in de gemeenteraden. Het is tijd voor een wake-upcall”, zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen dinsdag in het AD.

Meer 30 kilometerzones

In het onderzoek onder ruim 22.000 leden blijkt dat landelijk gezien 27 procent van de mensen het onveilig vindt om te fietsen. Hier zit Haarlem dus iets onder. In Delft (37 procent) en in Amsterdam (44 procent) voelt een groter percentage van de mensen zich onveilig op de fiets.

”Ik vind dat hoog”, zegt Van Bruggen, die onder meer pleit voor beperkende maatregelen voor auto’s. ”We moeten per stad en dorp bekijken of er 30 kilometerzones bij moeten komen”, zegt hij.

Veiligheid gaat voor

”Daar is niet iedere autobezitter blij mee. Daar krijgen we ook discussie over. Maar het gaat niet om autootje pesten of fietsen pesten, het gaat om de veiligheid”, zegt de ANWB-directeur wiens dochter ernstig hersenletsel opliep na een fietsongeluk.

Bron: Nu.nl

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/