Zitten is het nieuwe roken. Wees slim en benut je woon-werkverkeer voor je dagelijkse portie fitheid. Redenen nummer 4 waarom een half uur fietsen per dag een boost voor je gezondheid is: Fietsen helpt tegen stress en maakt je blijer.

Geluksgevoel

Als je een druk leven hebt, is fietsen een goede manier om stress tegen te gaan. Het houdt zelfs depressies buiten de deur. Volgens huisarts Willem Heckman maak je door te fietsen stoffen als endorfine en serotonine aan, die een geluksgevoel geven. Dat deze stoffen worden aangemaakt bij hardlopen was al bekend, maar stevig doorfietsen heeft hetzelfde effect.

Hormonen

De uniforme en cyclische manier van bewegen tijdens fietsen kan de effecten van stress verminderen. De hormonen die je aanmaakt door te bewegen zijn dezelfde die met antidepressiva worden aanmaakt. Fietsen is dus een antidepressiva, maar dan zonder negatieve bijwerkingen.

Zintuigen

Ook de buitenlucht speelt een grote rol bij ontspanning, zegt Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. “De omgeving heeft via de zintuigen invloed op de gemoedstoestand en als je buiten fietst, komen al je zintuigen aan bod. Wind waait de hersens schoon.”

Pak de fiets!

De waarde van een dagelijks fietstochtje naar je werk is dus nauwelijks te overschatten! Meer weten over de voordelen van fietsen? Lees het hele boekje Fietsen als medicijn Of, nog beter: meld je snel aan om mee te doen met Beter op weg en ontdek zelf hoeveel fitter en frisser je je voelt als je vaker fietst!

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/