‘Wat zou er anders zijn als er in de afgelopen decennia tien keer zoveel kilometers fietssnelweg was aangelegd als er nu autowegen liggen?’ Dit vraagt redacteur Thalia Verkade zich af in de Correspondent. We zouden fietssnelwegen hebben tussen steden, met aansluitingen op dorpen, fietsringwegen om steden net als er autoringwegen zijn en fietsers zouden meer voorrang krijgen in steden, speculeert ze. Tussen Amsterdam West en Haarlem komt al zo’n fietssnelweg om woon- werkverkeer te stimuleren de fiets te pakken en zo het grote fileprobleem op te lossen. Waarom besteden we juist nu zoveel aandacht aan overstappen op de fiets en is het nu belangrijker dan ooit? De fiets versus de file!
Kosten besparen
Natuurlijk is fietsen een stuk voordeliger dan autorijden. Het bespaart benzinekosten en is daarmee beter voor het milieu, bespaart de onderhoudskosten van een auto en voor mensen die 100% overstappen op de fiets bespaart het ook de vele male hogere aanschafkosten van een auto tegenover een fiets. Per inwoner van Nederland betalen we ieder per jaar tien keer zoveel mee aan auto-infrastructuur (342 euro) als aan fietsinfrastructuur (33 euro). Je kan je wel voorstellen dat autowegen ook veel meer onderhoud nodig hebben dan fietswegen, door de zwaardere voertuigen die er met hoge snelheid overheen gaan. Wanneer we massaal zouden overstappen op de fiets scheelt het ons ongetwijfeld onderhoudskosten. Natuurlijk blijven de autosnelwegen nodig voor lange afstanden en het vervoer van grote en zware spullen, maar met minder verkeer zouden autowegen smaller kunnen zijn, zonder de doorstroomsnelheid te vertragen. Fietswegen zijn per definitie een stuk smaller dan autowegen, waardoor de natuur meer ruimte krijgt als we meer fietsen.
Permanent vast in de file
Als 10% van de automobilisten in de ochtendfile op de fiets stapt zijn files verleden tijd, aldus Fietserbonddirecteur Saskia Kluit en vier wethouders. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt dat we vanaf 2030 permanent vaststaan in de file als we niets veranderen. Het is duidelijk dat fietsen de betere optie is. De redenen dat files toenemen als we niets doen, zijn de verstedelijking en de vergrijzing. Daarnaast zullen we meer moeten bewegen als we obesitas en andere bewegingsziekten de baas willen blijven. Door meer te fietsen helpen we ook longpatiënten die last hebben van uitlaatgassen.
Nederland als koploper
Zoals het er nu voor staat halen we het klimaatakkoord niet, waarin staat dat we broeikasgassen moeten terugdringen, energie besparen en een groter aandeel duurzame energie moeten hebben. Zou het niet fijn zijn als wij als Nederlanders koplopers zouden zijn, in plaats van achterlopers? We staan wereldwijd bekend als fanatieke fietsers. Laten we dit beeld recht aan doen en nog massaler gaan fietsen.
Voor dit artikel hebben wij gebruik gemaakt van Thalia Verkade’s artikel in de Correspondent, ‘Fietsen is een geniale oplossing voor het fileprobleem’. In dit artikel roept zij mensen op om mee te denken aan manieren om weggebruikers te motiveren de auto te laten staan en de fiets te pakken. Weet u een leuke oplossing en heeft u een suggestie? Lees dan haar artikel en laat een reactie achter!
Bronnen:
De correspondent
Energie Onderzoekcentrum Nederland