De Europese Fietsfederatie (ECF) wil dat de EU de komende jaren negen miljard euro in fietsbeleid investeert om de steden leefbaar te houden, banen te creëren en de gezondheid van Europeanen en het milieu te verbeteren. Het streven van de ‘EU Cycling Strategy’ is dat er in 2030 dagelijks 240 miljoen fietsritjes worden gemaakt op de Europese wegen, de helft meer dan nu. Het aantal doden en ernstig gewonde fietsers moet dan met de helft zijn gedaald.

Veilig

Een veilige infrastructuur is daarom van belang, zegt fietsconsultant Erik Tetteroo van APPM. Maar dat is niet de enige manier om aspirant-fietsers een zetje te geven. Het gaat om een integrale aanpak, waarbij ook de inrichting van een stad veel verschil kan maken. Hij noemt de Franse hypermarchés aan de rand van de stad, waar iedereen met de auto naartoe gaat. “Door supermarkten en ziekenhuizen niet aan de rand, maar middenin de stad te plaatsen, zorg je ook dat mensen sneller de fiets pakken.” Daarnaast kunnen landen een fietsenberging opnemen in hun bouwverordening en werkgevers stimuleren om fietsvoorzieningen te treffen, zoals stallingen en douches.

Heldere doelen

Het gaat volgens Tetteroo niet om zware regelgeving, maar om heldere doelen. “Fietsen is de laatste vijf jaar internationaal echt in opkomst en de komende jaren zet dat door. In vergelijking met de investeringen in auto en openbaar vervoer is negen miljard een lage investering met een enorm rendement, stelt de Europese Fietsfederatie.

Bron: Trouw. Het hele artikel lees je hier

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/