De organisaties Fietsersbond, Longfonds, MENSenSTRAAT, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Rover en Wandelnet sloegen vorig jaar de handen ineen en publiceerden onlangs in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een inhoudelijke oproep voor een gezonde, klimaatvriendelijke, veilige en bereikbare stad. Doel is te komen tot Leefsteden, die voor jong en oud aantrekkelijk en prettig zijn om in te leven, te verblijven en je te verplaatsen: te voet, per fiets of in het openbaar vervoer. Met die oproep sluit de coalitie aan op recente debatten in steden over de hele wereld over leefbaarheid, duurzaamheid en vitaliteit.
Beste beleid
Amsterdam, Utrecht en Rotterdam voeren het beste beleid om een gezonde en klimaatvriendelijke stad te worden. Ze bieden fietsers, voetgangers en gebruikers van openbaar vervoer de beste voorzieningen en hebben meer oog voor schoner en efficiënt autogebruik dan andere gemeenten.
Volgens Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit van Milieudefensie, kunnen Gemeenten ontzettend veel doen om duurzamere mobiliteit te stimuleren. De grootste knelpunten vindt men op het gebied van luchtvervuiling, drukte en lawaai.
Haarlem rijke infrastructuur
Ook Haarlem heeft te kampen met deze knelpunten. Door de rijke infrastructuur heeft de stad een slechte score op Omgeving. Inwoners hebben namelijk veel last van geluidshinder wat wordt veroorzaakt door het grote spoorwegennetwerk in en rondom de stad en het doorgaand autoverkeer op de N200, N205 en N208.
Men klaagt ook over het gebrek aan schone bussen, waardoor de stad laag scoort op Openbaar Vervoer. Maar er is een nieuwe concessie Haarlem-IJmond van kracht om ervoor te zorgen dat er meer schone bussen worden ingezet.
Deelauto’s
Haarlem scoort vrij goed op Stadlogistiek en de keuze uit verschillende vervoertypes. In de stad wordt veel gebruik gemaakt van deelauto’s en er zijn veel schone auto’s aanwezig. Voor hybride en elektrische auto’s zijn echter relatief weinig oplaadpalen beschikbaar, dus daar valt nog winst te behalen.
Voor meer informatie, ook per gemeente, kan je de volledige rapportage downloaden op de website van CE Delft.