Fiets leasen, hoe zit dat nou?

Vanaf 2020 wordt het voor werknemers mogelijk om heel gemakkelijk een e-bike te leasen voor het woon-werkverkeer. Ideaal toch? Of raak je je reiskostenvergoeding kwijt? Er zijn veel vragen rondom het leasen van een fiets. Wij zochten uit hoe het precies zit en geven in dit artikel antwoord op een aantal vragen!

Ter beschikking gestelde fiets

Over een door het bedrijf ter beschikking gestelde fiets betaalt de werknemer vanaf 2020 7% van de consumenten adviesprijs aan jaarlijkse bijtelling. Bij een belastingtarief van 40% kost een fiets dus 2,8% van de consumenten adviesprijs per jaar. Voor een fiets van € 1.000,- is dat dus € 28,- per jaar, ofwel € 2,33 per maand. Een e-bike van € 2.000,- kost dan € 4,67 per maand. 

Als door de werkgever een fiets ter beschikking wordt gesteld mag deze geen vergoeding meergeven voor zakelijk gefietste kilometers. Alle kosten van de fiets komen ten laste van de werkgever. Wordt er echter in het woon-werkverkeer naast de leasefiets ook nog gebruik gemaakt van een ander vervoermiddel, dan behoudt de werknemer voor dat vervoermiddel het recht op de onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer. Werkgevers en werknemers moeten wel aannemelijk kunnen maken dat de werknemer in dat geval de leasefiets niet heeft gebruikt. Registratie van het woon-werkverkeer met behulp van de Livemobility app kan daarbij behulpzaam zijn.

Onbelaste vergoeding

Als een fiets ook wordt gebruikt in het woon-werkverkeer kan de werkgever in plaats van een ter beschikking gestelde fiets ook een onbelaste vergoeding geven van € 0,19 per kilometer. Een werknemer moet dan een fiets zelf aanschaffen en alle kosten komen voor zijn of haar rekening. 

Combinatie

Het is mogelijk een fiets eerst een aantal jaren door het bedrijf ter beschikking te stellen en daarna tegen de dan geldende dagwaarde te verkopen aan de werknemer. Vanaf dat moment vervalt de bijtelling en kan de werknemer de zakelijke kilometers eventueel declareren tegen € 0,19 per km.

Lening

Ook kan het bedrijf aan de werknemer een renteloze lening verstrekken voor het aankoopbedrag van een fiets, zonder dat dit tot belastingheffing bij de werknemer leidt. Aflossing van de lening zou dan kunnen geschieden uit de vergoeding voor gefietste kilometers. Bij verkoop aan de werknemer zou het bedrijf onder bepaalden omstandigheden mogelijk geconfronteerd kunnen worden met een desinvesteringsbijtelling!

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Beter op weg. Dat kan door je vraag te stellen via onze Facebookpagina of via de mail: servicedesk@beteropweg.com