Onderzoekers van het Leicester Hospital en de Universiteit van Leicester onderzochten het effect van langdurig autorijden. Wie meer dan twee uur per dag in de auto zit krijgt een steeds lager IQ. Het onderzoek liet zien dat Britten van middelbare leeftijd die dagelijks autoritten maakten steeds slechter scoorden bij intelligentie en geheugentesten.

In het onderzoek werden 500.000 Britten gevolgd in de leeftijd 37 – 73 jaar gedurende 5 jaar. Tijdens dit onderzoek werden meerdere intelligentie en geheugentesten gedaan om de effecten van leefgewoonten te onderzoeken. De 93.000 mensen die meer dan 2 uur per dag met de auto reden scoorden niet alleen lager bij aanvang van het onderzoek maar gingen ook slechter scoren gedurende het onderzoek. In vergelijking met anderen die weinig tot geen autoritten maakten gingen de scores zelfs sneller achteruit.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe dit komt? Kishan Bakrania (één van de onderzoekers) legt uit dat het waarschijnlijk komt doordat je hersenen minder actief zijn tijdens deze uren. Vergelijk het met het effect van meerdere uren per dag televisiekijken. Ook dit heeft een slecht effect op de hersenen. “In een periode van 5 jaar kun je een neergaand effect meten op de hersenen omdat dit snel kan gebeuren bij mensen van middelbare leeftijd. Dit komt door de ongezonde levensstijl van mensen zoals slecht eten of roken, maar nu kan daar autorijden aan worden toegevoegd.” Aldus Bakrania.

Voorkom dus te veel autorijden en probeer de alternatieven zoals je fiets of het openbaar vervoer. Help jezelf en je collega’s beter op weg en spaar voor spitspunten! Doe je nog niet mee aan Beter op weg? Schrijf je dan direct in en stap 2 dagen per week uit de auto. Je kunt sparen voor een spitsvergoeding of spitspunten die je kunt besteden bij Childslife, Jopen en Bakker van Vessem.

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/