Verkeerslichten worden steeds slimmer. Ze kunnen reageren  op aankomend verkeer en op het weer. En daar houden de mogelijkheden niet op.

Voorrang

In Apeldoorn krijgen fietsers sneller groen licht als er slecht weer op komst is. Komt er regen of hagel aan, dan geven de lichten voorrang aan fietsers. Dat kan omdat er een koppeling is gemaakt tussen de verkeerscentrale van het bedrijf Technolution, verschillende verkeerslichten en de online regenradar Lizard. In Tilburg is er een verkeerslicht dat fietsers aan ziet komen en dan langer groen geeft. Ook handig!

Intelligent

Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden van de intelligente verkeersregelinstallaties (iVri’s). In de regio’s Groningen-Assen en Leeuwarden zijn onlangs 26 iVri’s besteld. Dat is de eerste grote bestelling slimme verkeerslichten in Nederland.

Deze activiteiten, maar ook die in Apeldoorn, worden gedaan in het kader van het Talking Traffic-project, een meerjarig samenwerkingsverband tussen vijftien marktpartijen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de twaalf Beter Benutten-regio’s.

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/