Twee jaar geleden begon hij op een elektrische fiets, maar tegenwoordig fietst Jacco Kikkert 25 kilometer per dag op zijn racefiets. Alleen op dagen dat het weer tegen zit tovert hij de speed-pedelec tevoorschijn, welke hem met de dikkere banden helpt het weer te trotseren. Mede dankzij het vele fietsen is Jacco inmiddels van zijn overgewicht af.

Jacco Kikkert werkt bij edilon)(sedra, waar hij verantwoordelijk is voor alles in en om het bedrijfspand. Dit houdt in dat hij alles op het gebied van Facilitair als Technische Dienst uitvoert. Hij woont in IJmuiden en moet dus wel een stukje fietsen voor zijn werk, namelijk 12 kilometer. Dit fietst hij al een jaar of twee, bij voorkeur op de racefiets.

Strijd met overgewicht

Jacco had tot twee jaar geleden een behoorlijk  overgewicht. Met zijn 1.72 m woog hij bijna 100 kilo. “Nadat ik eerst een periode ben gaan wandelen in combinatie met een flinke aanpassing van mijn eetgewoontes begon ik langzaam af te vallen. In mei 2016 heb ik mijn speed-pedelec  gekocht en ben hierop gaan fietsen in een versnelling waarbij ik een hoge snelheid probeerde te halen met een hoge cadans. Door de hoge cadans ging en mijn gewicht verder omlaag en mijn conditie werd met de dag beter. Dit resulteerde er toe dat ik rond de jaarwisseling al afgevallen was tot 83 kilo.” Inmiddels weegt Jacco nog maar 77 kilo, een grote prestatie!

Overstap naar racefiets

Rond de jaarwisseling besloot Jacco dat het tijd was om over te stappen op een racefiets, met als doel vanaf zijn eigen huis naar het ouderlijk huis in Almelo te fietsen. Op 2 juni 2017 heeft hij deze afstand probleemloos getackeld. “Van 100 kilo op de bank naar 200 kilometer door het land!”, aldus een tevreden Jacco.

Weer of geen weer

“Weer geen weer, ik fiets bij naar mijn werk. Een pak sneeuw of een ferme regenbui weerhoudt mij niet om de fiets te pakken. Ik kies wel voor de veiligheid van de dikke banden fiets zodra het wegdek nat of glad wordt.”

Fanatieke ambassadeur

Jacco is een fanatieke ambassadeur, die op het werk probeert collega’s te motiveren om op de fiets te komen. Op de fiets komen bespaart je stress, brandstof kosten en zorgt dat je overal kan doorstromen zonder files. Of hij soms nog met de auto komt? “Ja, mijn auto moest naar de garage waardoor ik voor één keer met de auto moest. Ik was meer dan een kwartier langer onderweg met de auto dan dat ik normaal op de fiets ben.”

Servicedesk Beter op weg - Doe je al mee aan Beter op weg? Schrijf je direct in via https://beteropweg.com/inschrijving-deelnemer/