In Hardenberg worden fietsers sinds deze week met Intelligent Transportsystem-Techniek de veiligste kant opgestuurd. Rijdt er zwaar verkeer op de ene weg, dan slaat het systeem aan en leiden oplichtende displays, bebording en LED-lampen in het wegdek fietsers naar een veiligere route. De gemeente is naar eigen zeggen de eerste die ITS-techniek op deze manier inzet.

Landbouw- en vrachtverkeer

In Hardenberg rijdt regelmatig groot landbouw- en vrachtverkeer. Een deel van de weg heeft een smal wegprofiel, waardoor dit volgens de gemeente kan leiden tot een onveilig gevoel en verkeersonveilige situaties. De ITS-techniek moet het gedrag van fietsers beïnvloeden zodat zij kiezen voor een veiligere fietsroute: een nabijgelegen fietsstraat die is aangelegd als veiligere route voor scholieren.

ROV Oost-Nederland

De toepassing is ontwikkeld door ROV Oost-Nederland, samen met de gemeente Hardenberg, aannemer Sysconnect en adviesbureau Keypoint. Ook inwoners en organisaties in de gemeente Hardenberg, zoals scholen en ondernemers in de transportbranche, zijn bij het project betrokken.